+45 32 57 33 16

Hvis du har spørgsmål, så kontakt os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Ingen ventetid på konsultationer og/eller behandling

Kontakt os:
+45 32 57 33 16

info[at]storkklinik.dk

Her kan du udfylde den elektroniske journal.

Vi glæder os til at høre fra dig!

Arsager til infertilitet

Årsagerne til infertilitet eller ufrivillig barnløshed kan være mange. På StorkKlinik foretager vi en række forskellige undersøgelser, som kan afdække, hvad årsagen kan være til infertilitet hos kvinden. Det kan give et klart billede af, hvilken type behandling, der vil være den rette.

Årsager til infertilitet hos kvinden 

Typiske årsager til infertilitet hos kvinden:

Forstyrrelse i ægmodningen

Stress, visse medicintyper, vægt eller stoftskifteforstyrrelser kan være årsag til infertilitet hos kvinder. Disse faktorer kan påvirke produktionen og udskillelsen af hormoner og dermed have en negativ indvirkning på hormonbalancen. En hormonel ubalance kan have stor indflydelse på menstruationscyklussen. Modningen af æggene og den efterfølgende ægløsning kan derfor være forstyrret eller slet ikke finde sted. 

Dårlig æggelederfunktion 

Efter ovulationen sætter ægget sig fast i æggelederen, hvor sædcellerne har mulighed for at befrugte ægget. Hos ca. en tredjedel af kvinderne er æggelederne beskadiget eller blokerede og kan være årsag til infertilitet. Årsagen til at æggelederne er beskadiget kan være en betændelsestilstand, tidligere graviditet uden for livmoderen (i æggelederen) eller at kvinden har sammenvoksninger efter en operation. Endometriose, som er en spontan vækst af livmoderslimhinden, er også en almindelig årsag til infertilitet. Endometriose forårsager blokering af æggelederne, så sædcellerne har svært ved at nå ægget. 

Myomer i livmodermuskulaturen

Infertilitet kan skyldes godartet vækst i livmodermuskulaturen; i livmoderen, livmodervæggen og uden for livmoderen. Selv om knuderne er ufarlige kan de, afhængigt af placering og størrelse, have indflydelse på fertiliteten. Årsagen er at knuder i livmoderen optager plads fra det befrugtede æg, når det skal sætte sig fast i slimhinden. Hvis knuden trykker på æggelederne eller livmoderhalsen, kan det gøre sammensmeltningen af sædceller og æg vanskelig. Følgevirkninger af myomer er typisk mellemblødninger eller betændelsestilstande. Myomer kan også have en negativ indvirkning på befrugtningen og fastsættelsen af embryoet.

Misdannelse på forplantningsorganerne 

Forplantningsorganerne skal være intakte for, at ægget kan blive befrugtet. Ca. 5 % af kvinderne har misdannelse af æggestokkene, æggelederne eller livmoderen. Det kan være årsag til infertilitet. Misdannelser forekommer i mange forskellige grader og er typisk arveligt

Antistoffer bekæmper sædceller

Hvis kvindens krop registrerer sædceller som uønskede fremmedlegemer vil antistoffer i livmoderhalsslimen bekæmpe sædcellerne eller nedsætte hastigheden. Det vil forhindre befrugtning. Her er det typisk et immunologisk problem, som er årsag til infertilitet.

Undersøgelsesmetoderne der kan afdække infertilitet

  • Ultralydsscanning kan undersøge forplantningsorganerne
  • Blodprøve kan bestemme hormontallene
  • Røntgenundersøgelse med kontraststof kan kontrollere om æggelederne er tilstoppede
  • Laparoskopi (dvs. en kikkertundersøgelse af bughulen) kan undersøge bughulen og fjerne mindre tilstopninger.

Andre interessante emner for dig

Vi er klar til at hjælpe dig!

Du er velkommen til at kontakte os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Kontakt os:
✉ info[at]storkklinik.dk
☎ +45 32 57 33 16

Vi glæder os til at høre fra dig!