+45 32 57 33 16

Hvis du har spørgsmål, så kontakt os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Ingen ventetid på konsultationer og/eller behandling

Kontakt os:
+45 32 57 33 16

info[at]storkklinik.dk

Her kan du udfylde den elektroniske journal.

Vi glæder os til at høre fra dig!

Spontan abort

Risiko for spontan abort i fertilitetsbehandling

Op til 25% procent af alle naturlige graviditeter ender med en spontan abort. Langt de fleste af disse graviditeter bliver afbrudt på et så tidligt stadie, at mange kvinder ikke opdager, at de har været gravid.

Risikoen ved spontan abort under IVF-behandling eller i forbindelse med ICSI er ca. det samme. Årsagen er, at de kvinder, som kommer i IVF-behandling ofte har en højere gennemsnitsalder end kvinder, som bliver naturligt gravid.

Årsager til spontan abort

Man antager, at spontane aborter opstår, fordi der er sket en fejl i de første delinger af de befrugtede æg. Kromosomanomalier er en af de hyppigste, kendte grunde til spontane aborter. Det vil sige at kromosomtallet eller strukturen afviger fra det normale i det befrugtede æg. 

Risikoen for anomalier øges markant med alderen. Kvindens alder en meget afgørende faktor ved spontane aborter. Har kvinden passeret 35 år øges risikoen for spontane aborter.

Disse 5 faktorer kan være årsag til gentagne spontane aborter:

1. En hormonel ubalance

Kvinders menstruationscyklus bliver styret af hormoner. Har man en hormonel ubalance kan det resultere i gentagne spontane aborter. Mange kvinder har f.eks. PCO, som er en af de mere kendte hormonforstyrrelser.

2. Immunsystemet overreagerer

I sjældne tilfælde skyldes spontane aborter immunologiske årsager. Det vil sige, at kvindens immunsystem fejlagtigt forsvarer sig mod det befrugtede æg. Embryoet registreret ganske enkelt som et fremmedlegeme og bliver afstøt. 

3. Misdannelser og myomer

Embryoets vækst kan hæmmes, hvis kvinden har misdannelser, forvoksninger eller myomer på livmoderen. Det øger samtidig risikoen for en spontan abort væsentligt. Kvinder, der har uterusanomalier (dvs. myomer eller anatomiske fejl), har ofte svært ved at blive gravid, da fertiliteten er væsentligt nedsat.

4. Øget risiko for blodpropper (trombosetendens)

Hos kvinder, der har øget risiko for at få en blodprop, kan der opstå problemer med blodgennemstrømningen af moderkagen. Hvis der er manglende tilførsel af blodgennemstrømning til fosteret, kan det resultere i en spontan abort.

5. Usund livsstil

En usund livsstil, rygning og/eller passiv rygning samt medicinforbrug kan øge risikoen for spontane aborter. 

Det er en kompliceret proces at skabe et menneske, så selv om diagnostikken er avanceret, så kan vi stå i situationer, hvor vi ikke kan finde årsagen til gentagne spontane aborter. 

Vores læger har med udgangspunkt i diagnostikken fokus på dine muligheder og eventuelle begrænsninger ved en fertilitetsbehandling og rådgiver dig om, hvilken behandling de anbefaler. Hvis du har oplever gentagne spontane aborter efter naturligt opståede graviditeter, kan fertilitetsbehandling være en løsning, hvis diagnostikken viser et entydigt resultat.

Tal og fakta: Spontane aborter 

Hos 20-25-årige er risikoen for en spontan abort i gennemsnit på 9 procent

Hos kvinder over 45 år er risikoen på ca. 75 procent

Omkring 80 procent af alle spontane aborter sker inden udgangen af den 12. graviditetsuge

Har kvinden tidligere har haft en spontan abort, er risikoen for spontan abort på et senere tidspunkt højere. Risikoen stiger proportionalt med antallet af tidligere spontane aborter

Alle graviditeter, der ender inden udgangen af 27. graviditetsuge, bliver ifølge WHO’s retningslinjer betegnet som en spontan abort 

Andre interessante emner for dig

Vi er klar til at hjælpe dig!

Du er velkommen til at kontakte os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Kontakt os:
✉ info[at]storkklinik.dk
☎ +45 32 57 33 16

Vi glæder os til at høre fra dig!