+45 32 57 33 16

Hvis du har spørgsmål, så kontakt os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Ingen ventetid på konsultationer og/eller behandling

Kontakt os:
+45 32 57 33 16

info[at]storkklinik.dk

Her kan du udfylde den elektroniske journal.

Vi glæder os til at høre fra dig!

StorkKlinik tilbyder også jordemoder konsultationer under din graviditet

Jordemoder konsultationer

Vi vil gerne hjælpe dig i denne proces ved at tilbyde graviditets konsultationer med en fast jordemoder allerede fra den helt tidlige graviditet. Her kan vi tale om at det, du har på hjerte, og vi vil også komme ind på nogle af de naturlige forandringer, din krop kommer til at gennemgå de næste mange måneder.

Vi tilbyder konsultationer til alle kvinder og par der har lyst til dette.

Alle gravide er velkomne.

Pris pr. konsultation er kr. 500,-

 

Gravid – ja eller nej? De første tegn på graviditet

Hvad enten du bliver gravid på naturlig måde eller får hjælp på en fertilitetsklinik – når du ønsker at blive gravid, er spændingen stor ved hver menstruationscyklus: Er det lykkedes? Du får først svar med en positiv graviditetstest. Men nogle gange kan en graviditet mærkes, allerede før menstruationen udebliver. Det er ikke så mærkeligt: Når et æg bliver befrugtet, indstiller hele kroppen sig på at sikre, at det nye liv bevares og vokser. 

Der sker især voldsomme ændringer i hormonproduktionen i den tidlige graviditet – og derfor minder de første tegn på graviditet om typiske menstruationssmerter: Du føler dig måske træt og har humørsvingninger, brysterne spænder, og det trækker i underlivet. Et pålideligt testresultat kan først opnås efter menstruationen udebliver: Fra femte graviditetsuge producerer kroppen "graviditetshormonet" hCG, som kan påvises i en graviditetstest. 

Graviditetsforløbet og typiske symptomer

Graviditeten regnes ud fra den første dag i den sidste menstruationscyklus. Da ægløsningen sker midt i menstruationscyklussen (ca. to uger inde i cyklussen), regnes graviditetens begyndelse derfor fra tredje graviditetsuge. 

Det første trimester – graviditetsuge 1–12

De første tre måneder af graviditeten anses for de mest kritiske. Det skyldes, at det er i denne periode, at alle organer og det komplette nervesystem udvikles. Allerede når det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen er det afgjort, om barnet er en pige eller en dreng. Mellem fjerde og ottende graviditetsuge udvikles fosterets hals og hoved samt arme og ben, og der er anlæg til de indre organer, hjernen og nervesystemet. Ved slutningen af det første trimester er fingre, tæer, øjne, ører og næse fuldt udviklet. Samtidigt har muskler og nervesystem udviklet sig så meget, at fosteret kan foretage bevægelser i livmoderen.

Typiske tegn i første graviditetstrimester: 

Træthed: Mange oplever massiv træthed og øget behov for søvn.

Forstoppelse: På grund af den øgede produktion af hormonet progesteron i det gule legeme bliver stofskiftet langsommere, og mange kvinder føler sig trætte og får forstoppelse.

Kvalme: Den berygtede graviditetskvalme, der udløses af det forhøjede hCG-niveau i blodet, begynder som regel i femte eller sjette graviditetsuge. De fleste får det bedre indenfor de første 12 uger.

Svimmelhed på grund af lavere blodtryk i starten af graviditeten. 

Humørsvingninger som følge af den voldsomme hormonelle omstilling 

Følsomhed over for bestemte lugte 

Andet trimester – graviditetsuge 13-26

I fjerde graviditetsmåned mindskes de ubehagelige symptomer fra de første måneder. Alle fosterets kropslige anlæg er færdigdannede, og nu drejer det sig især om det "finere arbejde": Stofskiftefunktionen udvikles ligesom sutte- og synkerefleksen og åndedrætsbevægelserne. Babyen er meget aktiv i livmoderen og træner muskler og nervesystem. Ligeledes høres hjertelydene tydeligt ved undersøgelsen. Ved slutningen af femte graviditetsmåned kan kønnet som regel bestemmes med en ultralydsscanning. Nu starter en fase med videreudvikling af fosterets bevægelser og opfattelsesevne.

Typiske tegn i andet graviditetstrimester: 

Maven bliver rundere, brysterne vokser mærkbart

Barnets bevægelser kan mærkes for første gang mellem graviditetsuge 16 og 18

Øget vandladningstrang, da den voksende livmoder trykker på blæren

Stakåndethed på grund af øget blodvolumen

Halsbrand, der skyldes, at den voksende livmoder indsnævrer maven

Evt. produktion af såkaldt formælk, som udløses af det øgede prolaktinniveau

Tredje trimester – graviditetsuge 27–40+

I syvende graviditetsmåned åbner fosteret øjnene og næseborene. Immunsystemet og bronkierne begynder at arbejde selvstændigt – bl.a. ånder fosteret fostervand ind og ud "for at øve sig". Takket være moderne medicin ville fosteret have gode chancer for at overleve ved en for tidlig fødsel. Fra ottende graviditetsmåned er det primært det beskyttende fedtlag, der videreudvikles, og fosteret tager ca. 250 g på om ugen. Da der er stadig mindre plads i livmoderen, indtager fosteret den typiske fosterstilling med foldede arme foran kroppen.

Typiske tegn i tredje graviditetstrimester: 

Maven og brysterne vokser igen mærkbart

Øget vandladningstrang, da den voksende livmoder trykker på blæren

Rygsmerter, mest på grund af løsnede bånd og den ekstra vægt

Sovende og kløende fødder, fordi barnet trykker på hovedpulsåren i rygleje

Søvnproblemer

De første plukveer kommer

Tidlig ultralydsscanning fra uge 7

Få foretaget en ultralydsscanning tidligt i graviditeten på vores klinikker i København og Aarhus. Vi kan lave en tidlig ultralydsscanning fra 7. graviditetsuge (7+0 til uge 13+6) for at sikre, at graviditeten udvikler sig optimalt.

Når du har fået en positiv graviditetstest kan perioden efterfølgende være forbundet med både glæde og nervøsitet: For er alt nu, som det skal være? Mange vælger derfor at få lavet en tidlig ultralydsscanning for at skabe trygge rammer om graviditeten. 

 

 

Hvad kan man se på en ultralydsscanning?

Allerede ved den tidlige ultralydsscanning kan vi give en faglig vurdering af, om graviditeten forløber, som den skal. Vi kan blandt andet se fosterets størrelse, om fosteret ligger korrekt (inden for eller uden for livmoderen) og bestemme terminen (altså forventet fødsel). Er du gravid med mere end et foster (tvillinger eller flere), kan vi også se det ved scanningen. Det er også fra uge 7, at du kan få den helt særlig oplevelse at se hjerteblink for første gang.

Fosteret er nu ca. en centimeter fra hoved til hale. Målingen af barnet under ultralydsscanningen kaldes crown-rump-length (CLR).

Du får et 2D scanningsbillede med hjem (sort-hvid foto).

Der er ved den tidlige ultralydsscanning ikke muligt at se, hvilket køn det bliver. Det er første fra uge 14, at vi kan bestemme kønnet.

Hvornår bør jeg få lavet en tidlig scanning?

På VivaNeo anbefaler vi alle, som har fået lagt æg tilbage at få lavet en tidlig scanning af graviditeten – det vil sige kvinder, som er i IVF-behandling eller som modtager ægdonation. Det er også relevant, hvis du har haft blødning i graviditeten, tidligere har aborteret eller har smerter.

Ultralydsscanning fra uge 7. er inkluderet i IVF-behandlinger – herunder også ægdonation. Ønsker du at få en tidlig scanning efter insemination kan det naturligvis også lade sig gøre – se priser her.

Sådan booker du en tid

Når du har en positiv graviditetstest (urin eller HCG blodprøve) og alligevel kontakter os for at give os besked, så kan du samtidig booke en tid til scanning på vores klinikker i enten Aarhus eller København. Selv om du er i fertilitetsbehandling i Aarhus, kan du sagtens booke en tid i København eller omvendt, hvis det passer dig bedre.

Ønsker du mere information om ultralydsscanning, er du altid velkommen til at kontakte os eller bestille tid på én af vores klinikker.

Oversigt over typiske scanninger i graviditeten

I Danmark er der ingen obligatoriske scanninger. Men alle gravide får tilbudt en nakkefoldsscanning (uge 12) og misdannelsesscanning (fra uge 19) via det offentlige. Her er en oversigt over typiske scanninger: Uge 7-14: Tidlig ultralydsscanning Uge 11-13: Nakkefoldscanning - I Danmark får alle gravide tilbud nakkefoldscanning, hvor man vurderer risikoen for Down syndrom hos fosteret. Testen består af en blodprøve (doubletest og en scanning af fosteret) Uge 14-18: Tidlig misdannelsesscanning - Fosteret bliver undersøgt grundigt for at se om der er misdannelser. Ved scanningen tjekkes alle organer grundigt efter.

Uge 19-23: Misdannelsesscanning

  • I Danmark får alle gravide tilbudt en misdannelsesscanning.

Uge 14-40: Kønsscanning

  • Fra uge 14 er det muligt at se om det bliver en dreng eller pige. 

Uge 15-40+: Tryghedsscanning

Vi er klar til at hjælpe dig!

Du er velkommen til at kontakte os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Kontakt os:
✉ info[at]storkklinik.dk
☎ +45 32 57 33 16

Vi glæder os til at høre fra dig!