+45 32 57 33 16

Hvis du har spørgsmål, så kontakt os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Ingen ventetid på konsultationer og/eller behandling

Kontakt os:
+45 32 57 33 16

info[at]storkklinik.dk

Her kan du udfylde den elektroniske journal.

Vi glæder os til at høre fra dig!

IVF behandling på StorkKlinik i centrum af København

IVF er en metode til såkaldt assisteret befrugtning. Ved denne metode sammensmelter ægget og sædcellen ikke i kvindens krop, men derimod i laboratoriet i et reagensglas. Derfor kaldes metoden også "in-vitro", som slet og ret betyder "i glas".

Hvornår er IVF hensigtsmæssig?

IVF er f.eks. en mulighed

  • Ved lukkede eller manglende æggeledere hos kvinden (tubar sterilitet),
  • når mandens sædkvalitet er reduceret,
  • ved vækst af livmoderslimhinden uden for livmoderen (endometriose), eller
  • når der ved udredningen ikke findes en årsag til steriliteten (idiopatisk sterilitet).
  • Når kvinden er ældre da chancen for graviditet ved IVF er højere

Hvad sker der ved in-vitro-fertilisering?

1. Hormonel stimulation

Chancen for et vellykket resultat ved en IVF behandling øges markant, hvis det lykkes at modne flere æg samtidigt (som regel ved hjælp af hormonbehandling). Hvis dette ikke længere er muligt eller ikke ønskes (højere alder, begrænset ægbeholdning, overfølsomhed over for hormoner) kan IVF-cycli også gennemføres med et eller nogle få æg ("mild stimulation IVF").

2. Udtagning og klargøring af æggene

Når æggene er modne, udtager lægen dem vejledt af ultralyd igennem en fin kanyle, der indføres i æggestokken. Ved denne ægudtagning suges væsken ud af folliklerne. Indgrebet tager som regel kun nogle få minutter. Kvinden kan få smertestillende medicinet og let beroligende middel før indgrebet. De udtagne æg klargøres derefter til befrugtning i laboratoriet.

3. Sæd

Sædcellerne fra sædprøve oprenses i laboratoriet. Ved denne behandling separeres de bevægelige sædceller fra de ikke-bevægelige og døde celler. Hvis der ikke findes sædceller i mandens ejakulat, kan der anvendes materiale fra en testikelbiopsi (TESE). Hvis partneren ikke har sædceller, der kan befrugtes, anvendes cryopræserveret sæd fra en sædbank (donorsæd).

4. Sammensmeltning af æg og sædceller i glasset

Efterfølgende samles den oprensede sædceller og kvindens æg i et reagensglas. Her står de i en speciel næringsopløsning. Nu skal sædcellerne selvstændigt og uden yderligere hjælp befrugte æggene. Dagen efter ægudtagningen kontrolleres det, om æggene er befrugtet. De befrugtede æg udvikler sig til embryoner, som opbevares i en inkubator (varmeskab) i to til fem dage.

5. Embryooplægning

Når embryonerne er klar, oplægger lægen efter aftale med patienten disse i livmoderen i overensstemmelse med lovens bestemmelser. Hertil anvendes et blødt kunststof kateter. Embryooplægningen er smertefri og tager kun nogle få minutter. Embryonerne kan nu sætte sig fast i livmoderslimhinden og videreudvikles.Ved hjælp af en graviditetstest to uger efter oplægningen kontrolleres, om indgrebet er vellykket.

Hvordan er chancerne for et vellykket resultat ved IVF behandling?

Chancerne for at opnå graviditet ved hjælp af in-vitro-fertilisering afhænger primært af kvindens alder. Graviditetsraten ligger på ca. 40 % pr. embryooplægning hos kvinder på 30 år, mens den ligger på knap 30 % hos kvinder på 40 år. I gennemsnit resulterer ca. hvert tredje indgreb således i en graviditet.Hvis de befrugtede æg ikke kan oplægges, kan de nedfryses (cryopræservering) til anvendelse på et senere tidspunkt. Det betyder, at kvinden undgår hormonbehandling og ægudtagning ved næste forsøg.

Som regel holder man en pause-måned efter IVF behandling. Drejer det sig om fryse-behandling (FER), da behøver man ikke pausere.

Er der risici og bivirkninger ved IVF?

Som ved alle andre medicinske indgreb er der også visse risici forbundet med IVF. Alle komplikationer er sjældne – men kan i enkelttilfælde være meget alvorlige. Således kan der af og til konstateres bivirkninger ved hormonbehandlingen – som f.eks. det nævnte overstimulationssyndrom. Der kan her forekomme mavesmerter, kvalme og åndenød. Der er risiko for infektion og der er en let øget risiko for graviditet uden for livmoderen. Ved udtagelse af æggene kan der uforvarende ske beskadigelse af organer og er heller ikke helt uden risiko. Din behandlende læge forklarer udførligt om chancer og risici ved behandlingen samt behandlingsforløbet og oplyser om risikoen for flerfoldsgraviditet.

Andre interessante emner for dig

Vi er klar til at hjælpe dig!

Du er velkommen til at kontakte os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Kontakt os:
✉ info[at]storkklinik.dk
☎ +45 32 57 33 16

Vi glæder os til at høre fra dig!