+45 32 57 33 16

Hvis du har spørgsmål, så kontakt os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Ingen ventetid på konsultationer og/eller behandling

Kontakt os:
+45 32 57 33 16

info[at]storkklinik.dk

Her kan du udfylde den elektroniske journal.

Vi glæder os til at høre fra dig!

Cryopræservering

Opbevaring af celler og væv med cryopræservering

Cryopræservering er en speciel proces, der gør det muligt at opbevare celler og væv over lang tid til senere anvendelse. Celler og væv nedfryses og lagres ved minus 196 grader Celsius i flydende kvælstof. Betegnelsen ’cryopræservering’ stammer fra det oldgræske ord "kryos", som betyder "kulde".

Hvad kan opbevares via cryopræservering?

Cryopræservering er en almindeligt brugt metode ved fertilitetsbehandling:

  • Ubefrugtede æg

Ved nedfrysning af ubefrugtede æg er der stadig en relativ stor risiko for, at æggene kan blive beskadiget under cryopræservering. Dette skyldes, at ubefrugtede æg på grund af deres store vandindhold (i forhold til befrugtede æg) er meget mere følsomme over for nedfrysningsprocessen. Derfor kan der ske beskadigelse på grund af de vandkrystaller, der dannes under nedfrysningsprocessen. Alligevel skal nedfrosne ubefrugtede æg ses som et værdifuldt ægdepot til anvendelse ved en fremtidig fertilitetsbehandling.

  • Befrugtede æg på 4-8 celle stadiet samt blastocyster

Ved anvendelse af specielle cryopræserveringsprocesser, hvor cellerne forsynes med et membranbeskyttende medie (cryoprotektant), bringes cellerne i en tilstand, der sikrer, at de kan opbevares i lange perioder (flere år) uden indvirkning på deres levedygtighed og derefter kan optøs ved behov.

Hvornår er cryopræservering hensigtsmæssig?

1. I forbindelse med kunstig eller assisteret befrugtning

Det er ofte hensigtsmæssigt at nedfryse befrugtede æg . Ved behov kan disse æg igen viderekultiveres og oplægges – f.eks. hvis forældreparret ønsker et barn mere. Denne proces kaldes også frysebehandling. Fordelen ved cryopræservering er, at kvinden ikke behøver at få foretaget en ny hormonbehandling og ægudtagning.

2. Nedfrysning af æg

Mange yngre kvinder vil ganske vist gerne have et barn, men kan eller ønsker af personlige grunde ikke at blive gravid i deres nuværende livsfase kan benytte cryopræservering. Det kan f.eks. skyldes, at man ønsker at gøre karriere eller ikke har fundet den rigtige partner. I Danmark kan disse kvinder lade deres æg fryse ned til brug på et senere tidspunkt.

Hvordan forløber frysebehandling?

Når en kvinde eller et par ønsker at bruge et nedfrosset befrugtet æg til at opnå graviditet, kan dette æg viderekultiveres og oplægges i livmoderen. Man taler her om frysebehandling. Ubefrugtede æg, som har været nedfrosset, befrugtes først – og altid ved hjælp af intracytoplasmatisk sædcelleinjektion. 

Ved optimale cyklusforhold kan frysebehandlingen foretages uden at det er nødvendigt med hormonel stimulation. En anden mulighed består i at understøtte dannelsen af livmoderslimhinden med østrogener og forberede den optimalt til, at ægget sætter sig fast. Lægen kan måle tykkelsen af livmoderslimhinden med ultralyd. Hvis den er tilstrækkelig tyk, gives der her behandling med hormonet progesteron. Derved ændres slimhindens struktur, og den er klar til at modtage befrugtede æg. En tredje mulighed er hormonel stimulation med hormonet FSH til understøttelse af follikelmodningen før embryooplægningen. Nu kan lægen oplægge embryoet/embryoerne i livmoderen med et blødt kateter. 

Hvilke mulige risici er der ved cryopræservering?

Cryopræservering har været anvendt i mange år, og de fleste undersøgelser påviser ingen negative konsekvenser. En individuel rådgivning er dog altid en del af behandlingen.

Andre interessante emner for dig

Vi er klar til at hjælpe dig!

Du er velkommen til at kontakte os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Kontakt os:
✉ info[at]storkklinik.dk
☎ +45 32 57 33 16

Vi glæder os til at høre fra dig!