+45 32 57 33 16

Hvis du har spørgsmål, så kontakt os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Ingen ventetid på konsultationer og/eller behandling

Kontakt os:
+45 32 57 33 16

info[at]storkklinik.dk

Her kan du udfylde den elektroniske journal.

Vi glæder os til at høre fra dig!

Blastocystoplægning

Oplægning af blastocyst

Blastocystoplægning betyder oplægning af embryoner på et tidspunkt, hvor et eller flere af disse er meget langt fremme i udviklingsstadiet, det såkaldte blastocyst-stadie. Embryoet befinder sig som regel på dette stadie den femte dag efter ægudtagningen.

Når lægen har udtaget æggene fra en æggestok (ægudtagning), befrugtes disse i laboratoriet. Dette sker enten ved normal in-vitro-fertilisering (IVF) eller ved intracytoplasmatisk sædcelleinjektion (ICSI).

 

Umiddelbart efter befrugtningen begynder ægget at dele sig og udvikle sig til et embryo. Udviklingsstadier:

Dag 1: forkerne-stadiet (befrugtet æg: pronukleus- eller PN-stadiet),

dag 2: 2- til 4-celle-stadiet,

dag 3: 8-celle-stadiet,

dag 4: morbær- eller morula-stadiet og

dag 5: blastocyst.

 

Normalt oplægger lægen et eller flere embryoner i kvindens livmoder to til tre dage efter udtagningen af æggene. Denne proces kaldes embryooplægning.

Takket være forbedrede cellekulturmedier kan embryonerne i inkubatoren i dag også udvikles indtil femte dag, dvs. til blastocyst-stadiet (blastocyst-kultur). Hvis lægen oplægger disse videreudviklede embryoner i kvindens livmoder, taler man om blastocystoplægning.

Denne metode anvendes mere og mere. Hvis der er mange æg at vælge imellem på 2-3 dag kan det være en fordel at vente, da det ikke altid er de bedste æg på 2-3 dag, der viser sig at være de bedste blastocyster.

Det kan også anvendes hvis man ønsker at vide, om æggene har potentiale til at udvikle sig til dette stadie.

Hvad er fordelene ved blastocystoplægning?

Mulighed for identificering af embryoner med udviklingspotentiale

Det er kun 20-30 % af de befrugtede æg, der udvikler sig til blastocyster. Når et embryo når dette stadie, er der større chancer for, at det sætter sig fast i livmoderen.

Tidspunktet er ideelt ved blastocystoplægning 

Som ved blastocystoplægning når embryoet ved en naturlig graviditet også først frem til livmoderen ca. den femte dag efter befrugtningen, hvor det så sætter sig fast. Man regner med, at livmoderslimhinden denne dag er særlig modtagelig for embryonet.

Hvor store er chancerne for et vellykket resultat ved blastocystoplægning?

Graviditetsraten ved oplægning af blastocyst er meget høj. I forhold til oplægning af befrugtede æg i det tidlige udviklingsstadie (dag 2 eller 3) er chancen for et vellykket resultat ca. 7 % større (kilde DIR årbog 2014). Kvinder op til 30 år har således mellem 45 og 50 % chance pr. oplægning for at blive gravide, mens dette tal for kvinder mellem 30 og 39 år ligger på ca. 35-40 %. Men blastocystkultur er ikke fordelagtig for alle kvinder. Vores fertilitetslæger sammen med dig den oplægningsmetode, der er bedst for dig (personlig individuel behandling), således at du får de bedste muligheder for at opnå et vellykket resultat.

Andre interessante emner for dig

Vi er klar til at hjælpe dig!

Du er velkommen til at kontakte os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Kontakt os:
✉ info[at]storkklinik.dk
☎ +45 32 57 33 16

Vi glæder os til at høre fra dig!