+45 32 57 33 16

Hvis du har spørgsmål, så kontakt os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Ingen ventetid på konsultationer og/eller behandling

Kontakt os:
+45 32 57 33 16

info[at]storkklinik.dk

Her kan du udfylde den elektroniske journal.

Vi glæder os til at høre fra dig!

Ægdonation

Ægdonation – minimal ventetid i Danmark

”Da jeg var lille fortalte mine forældre, at min mor havde været nødt til at ”låne æg” hos en anden kvinde for at få mig. Det var en meget sød historie – men jeg husker ikke rigtig mere, for det har ikke været så vigtigt, tror jeg. For mig har min mor jo altid været min mor – også selv om jeg bærer nogle gener, som ikke er hendes.”

- 16-årigt donorbarn

De senere år har et voksende antal unge kvinder valgt at give den største og smukkeste gave til ufrivilligt barnløse par. Mens der for bare få år siden var mange par, som ventede forgæves eller måtte søge hjælp i udlandet, kan vi i dag tilbyde behandling til alle i Danmark. Vi har ikke længere ventetid. 

Hvilke årsager er der til ægdonation?

Der kan være mange årsager til, at par er afhængig af ægdonation. Nogle af de hyppigste årsager er:

  • kvinder, som går meget tidligt i overgangsalderen
  • kvinder, som har haft kræft og derfor har fået ødelagt eller bortopereret sine æganlæg
  • kvinder, som har en kromosomfejl, hvilket gør at hun ikke kan få et rask barn.

Hvad er aldergrænsen for ægdonation?

Aldersgrænsen for at modtage æg er 46 år.

Hvem stammer æggene fra ved ægdonation?

Du kan anvende en kendt, anonym eller en åben donor. En kendt donor er typisk en donor, I selv finder, som ønsker at være ægdonor for jer. Det kan være et familiemedlem, en søskende, eller en I har mødt på anden vis. 

Ægdonationen kan også komme fra en ukendt kvinde. Her finder vi en egnet donor. Ved valg af anonym donor tages der hensyn til kendetegn som f.eks.:  hud-, øjen- og hårfarve, statur, størrelse og vægt.

Ved ægdonation er donoren ganske vist barnets biologiske mor, men det juridiske moderskab overgår ved ægdonationen til modtageren af donoræggene.

Hvilke krav er der til ægdonor?

En donor skal opfylde en række krav i de lande, hvor ægdonation er tilladt. For eksempel skal en ægdonor i Danmark være mellem 18 og 35 år. Donoren skal naturligvis være testet for arvelige sygdomme og infektionssygdomme (hepatitis, HIV osv.). 

Hvor mange gange må en ægdonor donere?

En ægdonor må donere seks gange svarende til max. 12 børn.

Får en ægdonor penge for en ægdonation?

En ægdonor for en kompensation på 7.000 kroner, der bl.a. skal dække omkostninger til transport og andre udgifter i forbindelse donationen. 

Hvordan forløber en ægdonation?

1. Hormonel stimulation af ægdonor

Ægdonor får hormonbehandling, så der modnes flere æg end ved den naturlige cyklus. Selve ægudtagningen foregår ved, at lægen udtager æg fra æggestokkene med en hulnål. Det foregår under lokalbedøvelse. Et par dage efter indgrebet får ægdonor sin sædvanlige menstruation, og hendes almindelige, naturlige cyklus går i gang.

2. Æggene bliver befrugtet i laboratoriet (IVF eller ICSI)

De udtagne æg bliver befrugtet med sæd fra modtagerens partner ved in-vitro-fertilisering (IVF) eller intracytoplasmatisk sædcelleinjektion (ICSI) i laboratoriet. Efter nogle få dage lægges de op i ægmodtagerens livmoder (embryooplægning). Både de ikke-befrugtede og befrugtede æg kan nedfryses for en evt. senere oplægning (cryopræservering).

3. Hormonel klargøring af modtageren samt oplægning af embryoner

Ægmodtageren bliver behandlet med hormoner – østrogener og progesteron (også kaldet ’det gule legeme’). Livmoderslimhinden opbygges og klargøres dermed optimalt til, at æggene sætter sig fast.

Hvilke risici er der ved ægdonation?

Risiko for modtageren

Hvis der oplægges mere end et befrugtet æg, kan der være risiko for flerfoldsgraviditet. Det kan være risikofyldt. 

En graviditet udgør en større risiko, hvis modtageren af æg er over 40 år, end hvis kvinden er yngre. 

Lægen fortæller om alle risici før påbegyndelse af behandlingen.

Risiko for donoren

Komplikationer er sjældne, men donoren skal naturligvis altid oplyses grundigt om dem, før hun siger ja til ægdonation. Praksis er dog at forsøge at undgå komplikationer ved at benytte så skånsomme protokoller for stimulering som muligt.

Hormonstimulation kan have nogle bivirkninger – f.eks. udvikling af overstimulationssyndrom. Kvinden kan få voldsomme mavesmerter, kvalme og åndenød. Her kan det være nødvendigt med indlæggelse. 

Ved ægudtagningen kan der forekomme blødning, hævelse, manglende sårheling, infektioner eller efterblødning. Der kan også ske beskadigelse af de omkringliggende organer ved ægudtagelsen. 

Vidste du at …

… risikoen for kromosomforstyrrelser kan reduceres betydeligt med ægdonation. En kvinde på 40 år har med egne æg en risiko på ca. 1:100 for trisomi 21 (Mb. Down). Ved ægdonation med æg fra en 25-årig kvinde reducerer man risikoen for trisomi-21 til den risiko, som en 25-årig har (1:1350). 

Hvordan kommer jeg i gang?

Få en uforpligtende snak med vores ægdonationsteam. Vi afholder indimellem en ægdonationsaften, hvor vi inviterer ægdonorer, modtagere og donorbørn. 

Næste informationsmøde vedr. ægdonation er d. 5. september kl. 17 i København. Tilmelding her

Kontakt os på +45 32 57 33 16 eller skriv til os på mail info[at]storkklinik.dk

Andre interessante emner for dig

Vi er klar til at hjælpe dig!

Du er velkommen til at kontakte os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Kontakt os:
✉ info[at]storkklinik.dk
☎ +45 32 57 33 16

Vi glæder os til at høre fra dig!