+45 32 57 33 16

Hvis du har spørgsmål, så kontakt os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Ingen ventetid på konsultationer og/eller behandling

Kontakt os:
+45 32 57 33 16

info[at]storkklinik.dk

Her kan du udfylde den elektroniske journal.

Vi glæder os til at høre fra dig!

Vi rådgiver enlige kvinder og lesbiske par med endometriose om deres muligheder

Endometriose – kronisk sygdom som årsag til infertilitet

Endometriose er en kronisk, men godartet underlivslidelse, som forekommer hos kvinder i den fertile alder. Ved endometriose sætter livmoderslimhindelignende væv (med. endometrium) sig fast på et eller flere organer. Det kan f.eks. forekomme i livmoderen, æggelederne og æggestokkene samt bughinden, tarmen og blæren. Disse vævsområder, der kan kaldes endometriosevæv, vokser og kan bløde, så der opstår en betændelseslignende tilstand i vævet og med tiden danne arvæv. Disse vævsforandringer vanskeliggør befrugtning og fastsættelse af det befrugtede æg. 

Symptomer på endometriose: Endometriosevæv undergår cykliske forandringer, som slimhinden i livmoderen, og det medfører typisk smerter i forbindelse med menstruation i de tidligere stadier af sygdommen – det vil sige i begyndelsen. Når sygdommen har stået på i nogen tid, vil smerterne ofte blive mere kroniske og ikke afhængige af menstruationstidspunktet. Smerterne kan også provokeres ved samleje.

I nogen tilfælde opdages endometriose, når kvinden udredes for infertilitet. Det er meget forskelligt, hvor mange symptomer, man får, og graden af det hænger ikke nødvendigvis sammen med om, man har mange symptomer.

Hvilke årsager er der til lidelsen?

Årsagerne til endometriose er ikke entydigt klarlagt. Der findes forskellige teorier om, hvordan vævsforandringerne opstår. Bl.a. kan nævnes:

  • Dele af livmoderslimhinden føres ned i underlivsorganerne, idet menstruationsblodet løber bagud (retrograd menstruation)
  • Dele af livmoderslimhinden føres ud via blodet og lymfekarrene
  • Genetiske faktorer som udløser for vævsforandringer
  • Fejlfunktion i immunsystemet
  • Miljøpåvirkninger, især miljøgifte som PCB, DDT og dioxiner, der påvirker det endokrine system

På grund af de mange forskellige symptomer og det komplekse forløb er det nærliggende at mene, at der ikke er en enkelt årsag til, at tilstanden opstår. Man antager derimod, at det er et samspil af forskellige faktorer, der er årsag til lidelsen. 

Hvordan behandles tilstanden?

For ufrivilligt barnløse endometriosepatienter findes der flere behandlingsmuligheder. Man kan behandle tilstanden medicinsk, kirurgisk eller i kombination. Dette afgøres ved den indledende samtale. Der skal foretages en grundig diagnostik samt afholdes rådgivningssamtaler med vores speciallæger, så behandlingen for hver enkelt patient kan fastlægges individuelt. 

Om det skal være insemination eller reagensglas behandling afhænger af, hvor udbredt endometriosen er samt om der er andre fertilitetsnedsættende forhold, der skal tages højde for.

Diagnose: For at stille diagnosen foretager man som regel først en ultralydsundersøgelse, og hvis nødvendigt, en laparoskopi (kikkertundersøgelse af bughulen). Mindre endometrioseområder kan fjernes umiddelbart i forbindelse med indgrebet.

Hvis der findes store vævsforandringer eller sammenvoksninger på vanskeligt tilgængelige steder, kan det blive nødvendigt at foretage en større operation (laparotomi).

Hos ufrivilligt barnløse patienter har den fuldstændige bevarelse af organerne højeste prioritet. Det betyder, at meget store endometrioseområder på livmoderen eller æggelederne ikke altid kan fjernes fuldstændigt. Man kan derfor efterfølgende opstarte en medicinsk behandling, som holder endometriosen nede, indtil man kan starte fertilitetsbehandlingen

Endometriose – tal og fakta

  • Endometriose er den næsthyppigste gynækologiske lidelse efter livmodermyomer (godartede knuder).
  • Det skønnes, at 7-15 % af alle kvinder i den fødedygtige alder har endometriose, heraf mange uden en diagnose.
  • Man regner med, at der hvert år kommer 40.000 nye tilfælde af endometriose til.
  • Ofte opdages endometriose ikke igennem længere tid – i gennemsnit går der seks år fra de første symptomer til en diagnose.
  • Endometriosepatienter inddeles i infertile patienter med en fertilitetsforstyrrelse på grund af sygdommen og smertepatienter, som ikke er ufrivilligt barnløse, men som lider under de fysiske symptomer af sygdommen.

Der findes litteratur på internettet om endometriose, f.eks, den danske forening for endometriose: www.endo.dk

Kilde: Stiftung Endometriose-Forschung, Tyskland

Vi er klar til at hjælpe dig!

Du er velkommen til at kontakte os!

Åbningstider:
Man og tors  08:00 - 18:00
Tirs, ons, fre  08:00 - 16:00
Weekend og helligdage  08:30 - 15:00

Kontakt os:
✉ info[at]storkklinik.dk
☎ +45 32 57 33 16

Vi glæder os til at høre fra dig!